Harrastekanalan lämmitys

Kelien näin pikkuhiljaa viiletessä tulee mieleen harraste-eläinten tarkeneminen ulkosalla. Onko koiralla kopissa hyvä olla? Onko harrastekanalan lämmitys riittävä, kun yöt pikkuhiljaa kylmenevät? Itse kun on tottunut erilaisiin lämmitysmuotoihin ihmisasumuksissa, niin tuleeko ajateltua millaiset olosuhteet eläimillä ovat ja milloin niillä on hyvä olla?

Keskityn tässä harrastekanalan lämmitysvaihtoehtoihin. Netistä löytyy hyviä kirjoituksia harrastekanalan varustuksesta ja millaiset olosuhteet kanoille tulisi luoda. Niitä löytyy pitkään asiaan paneutuneiden kanaharrastajien eri kirjoituksista ja esim. siipikarjayhdistysten sivuilta.

Lämmitysmuotojen vertailua en ole kuitenkaan löytänyt. Keskustelupalstoilla melko usein mietitään eläinsuojan oikeaa lämmitysmuotoa. Keskityn tässä siis vertailemaan olemassa olevia eri lämmitinvaihtoehtoja pieneen kanalaan ja mitkä niistä soveltuvat harrastekanalaan parhaiten.

Lämmön siirtymisestä ja lämmitysmuodoista

Lämmön siirtyminen tapahtuu spontaanisti aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan eli lämpimästä kylmään. Tämän ilmaisee termodynamiikan toinen pääsääntö, jonka mukaan lämpötilaerot pyrkivät tasoittumaan. Materiaalia aiheesta löytyy TÄÄLTÄ.

Eläimet pitävät ylhäältä päin tulevasta lämmöstä. Tämä johtuu luonnollisesti auringon lämpösäteilyn vaikutuksesta. Eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi harrastekanalaan olisi hyvä luoda luonnonmukaiset olosuhteet.

Säteilylämmitys on energiatehokas tapa lämmittää. Säteilyenergia muuttuu lämmöksi kohdatessaan tilan kiinteitä rakenteita, kuten huonekalut tms. ja lattian. Tilan operatiivinen lämpötila on, lämmön tasaisuuden vuoksi, korkeampi kuin esim. patterilämmityksessä. Tämän vuoksi tilan lämpötilaa voidaan pitää muutaman asteen alempana kuin muissa lämmitysmuodoissa.

Lattialämmitys on ihmisasumuksissa yleinen, mutta ei sovellu kanalaan. Kuivikkeisiin sitoutunut ammoniakki haihtuu helposti ilmaan lattialämmityksen vaikutuksesta.

Harrastekanalan lämmitys, vaihtoehdot

Blogikirjoituksissa ja keskustelupalstoilla olen törmännyt erilaisiin lämmitysratkaisuihin harrastekanaloissa, ainakin seuraavia on tullut vastaan:

  1. Infrapuna- eli lämpölamppu
  2. Avoin säteilylämmitin (terassilämmitin)
  3. Suljettu säteilylämmitin eli matalalämpöpaneeli
  4. Öljytäytteinen siirrettävä patteri
  5. Lämpöpuhallin sähkövastuksella

Infrapuna- eli lämpölamppu

Infrapuna- eli lämpölampun toiminta perustuu pääasiallisesti lämpösäteilyyn eli samaan asiaan kuin auringon infrapunasäteilyn lämmittävä vaikutus. Lämpösäteily saa pintaan osuessa pinnan lämpenemään ja luovuttamaan edelleen lämpöä. Iholle ja kanan sulkiin osuessaan lämpösäteily tuo kohteelle lämmöntunteen. Lämpölampun pintalämpötila on melko korkea.

Lämpölamppu säteilee myös näkyvää valoa (lampputyypistä riippuen punaista/oranssia tai valkoista), joten se on osittain hyvä ratkaisu. Lämpölampun tehon automaattiohjaus on kuitenkin hankala järjestää.

Korkeasta pintalämpötilasta johtuen lamppu on syytä puhdistaa pölystä aika ajoin. Lämpölamppujen hinnat vaihtelevat 15-40EUR/kpl tehosta ja tyypistä riippuen.

Avoin säteilylämmitin eli ns. terassilämmitin

Avoimen säteilylämmittimen toimintaperiaate on sama kuin lämpölampussa. Lämmityselementit ovat yleensä hehkuvia lankoja, joiden säteily ohjataan lämmittimen heijastimilla haluttuun suuntaan. Hehkulankojen pintalämpötila on erittäin korkea, joten tätä lämmitintyyppiä en voi suositella kanalaan.

Suljettu säteilylämmitin eli ns. matalalämpöpaneeli

Matalalämpöpaneeli toimii myös säteilylämmitysperiaatteella. Lämmittimessä on sisällä lämmityskalvo, joka on takapuoleltaan lämpöeristetty. Tällöin lämpösäteily suuntautuu vain haluttuun suuntaan. Osa saatavilla olevista malleista on varustettu termostaatilla. Lämmitin sijoitetaan kattoon tai roikkumaan ketjujen varassa katosta. Tällöin lämpösäteily suuntautuu ylhäältä alaspäin.

Matalalämpöpaneeli on pinta-alaltaan suurehko (yleensä n. 60x100cm), jolloin lämmitettävä alue on myös suuri. Se ei vie lattiapinta-alaa tilasta. Lämmittimessä ei ole liikkuvia osia, joten se on toimintavarma. Nimensä mukaisesti paneelin pintalämpötila on alle 100C, jolloin sitä voidaan käyttää palovaarallisissa tiloissa. Lisäksi mahdollisessa vikatilanteessa (ylijännite tms.) paneelin sisällä oleva lämmityskalvon vastus palaa poikki n. 140C lämpötilassa eli tulipaloriskiä ei ole olemassa.

Eläinsuojiin soveltuvat lämmittimet ovat suojausluokaltaan IP51 eli pölytiiviitä ja suojattu ylhäältä päin tulevilta vesipisaroilta. Lisätietoja lämmittimestä löytyy täältä.

ALK 600 SL Siirrettävä lämmitin termostaatilla

Harrastekanalan lämmitys: ALK 600 SL Siirrettävä lämmitin termostaatilla

Öljytäytteinen patteri

Öljytäytteisen lämmityspatterin lämpövaikutus perustuu lämmön johtumiseen ilmaan (eli ns. konvektio) ja siitä aiheutuvaan ilman liikkumiseen/kiertämiseen. Patteri myös säteilee lämpöä jonkin verran. Pattereita löytyy niin ilman termostaattia kuin termostaatilla varustettuna.

Öljytäytteisen patterin hyvä ominaisuus on matala pintalämpötila, joka soveltuu hyvin kanoille. Osa lämmittimistä on luokiteltu käytettäväksi palovaarallisissa tiloissa. Hintaluokka 600W lämmittimelle n. 50-100EUR, palovaarallisiin tiloihin suositellulle mallille n. 200-300EUR.

Öljytäytteisen lämmittimen ongelma on paloturvallisuus vikatilanteessa. Mikäli öljy pääsee vuotamaan lämmittimestä, tulee öljyn, pölyn ja kuivikkeiden yhdistelmästä erittäin herkästi syttyvää seosta. Olen kuullut useista läheltä piti –tilanteista ja parissa tapauksessa on kanala palanut asukkeineen maan tasalle öljytäytteisen patterin vikaantuessa. Lisäksi patteri lämpenee kohtuullisen hitaasti eli se ei ole kovin energiatehokas.

Lämpöpuhallin sähkövastuksella

Lämpöpuhaltimen toiminta perustuu ilman puhaltamiseen sähkövastuksella lämmitetyn kennon lävitse, jolloin lämpö siirtyy ilmaan ja ilman liike tehostuu. Puhaltimissa on usein eri tehoalueita tai niissä on termostaatti.

Oikein sijoitettuna lämpöpuhallin toimii kanalassa hyvin, varsinkin termostaattiohjatulla mallilla saa lämpötilan mieleisekseen.

Myös tällaisessa lämmittimessä on pieni paloturvallisuusriski. Puhaltimen pölyttömyydestä täytyykin pitää hyvää huolta ja se on syytä aika ajoin puhdistaa. Lisäksi väärin sijoitettuna pöly liikkuu kanalassa voimakkaasti.

Vertailutaulukko

Vertailutaulukossa suluissa olevat asiat toteutuvat osittain.

LämpölamppuTerassilämmitinMatala- lämpöpaneeliÖljytäytteinen patteriLämmityspuhallin
Paloturvallinen(KYLLÄ)EIKYLLÄ(KYLLÄ)EI
Säteilylämpö ylhäältä = eläinystävällinenKYLLÄKYLLÄKYLLÄEIEI
TermostaattiEIEIKYLLÄKYLLÄKYLLÄ
Matala pintalämpöEIEIKYLLÄKYLLÄKYLLÄ
Energiatehokas(KYLLÄ)(KYLLÄ)KYLLÄEIEI
Ei vie lattiapinta-alaaKYLLÄKYLLÄKYLLÄEI(EI)
Pölysuojattu IP5XEIEIKYLLÄKYLLÄ(KYLLÄ)
Hintaluokka n. /EUR15-4040-10030050-30030-100

Yhteenveto

Harrastekanaloihin löytynee myös muita lämmitysvaihtoehtoja. Tässä vertailluista lämmittimistä matalalämpöpaneeli soveltuu parhaiten harrastekanalan pääasialliseksi lämmittimeksi. Se voi tuntua hinnaltaan kovalta, mutta pölytiiveys, paloturvallisuus ja luotettavuus ovat ominaisuuksia, jotka takaavat harrastukselle hyvän perustan. Suosituin malli löytyy täältä.

Käytännössä matalalämpöpaneelin kaveriksi voisi ajatella infrapunalamppua, mikä usean harrastajan kanalasta jo löytyykin. Öljytäytteinen patteri sisältää paloturvallisuusriskin vikatilanteessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *